CARE, REPAIR, REUSE

CARE, REPAIR, REUSE

Genom att ta hand om dina produkter och vårda de väl så kommer då hålla länge och åldras fint. Nedan följer tips på hur du kan rengöra, reparera eller ta hand om dina Get the Gallop produkter. Har du frågor så kontakta oss gärna så hjälper vi till. 

 

LÄDER 

Du rengör lättast läder genom att använda en fuktig mjuk trasa. Använd sedan ett naturligt bivax eller en bra kvalité läderolja för att ge ny lyster på ytan och göra lädret mer tåligt. Läder torkar med tiden och mår bra av att smörjas in så det fortsätter att hållas mjukt och elastiskt. 

När sömmar har gått upp eller slitits så kan de flesta skomakare reparera och sy så det blir i stort sett i ursprungligt skick. 

 

ULL

Om du har fått en fläck på din ullfilt så räcker det ofta att bara tvätta fläcken med varmt vatten. Ull är unikt i dess egenskaper bland annat att det i stort sett 'tvättar sig självt'. Häng ut och vädra din ullfilt så blir den nästan som ny efter. 

Om du känner att du behöver tvätta filten ordentligt så lämna in på kemtvätt, handtvätta eller använd ullprogram i tvättmaskinen, och då med tvättmedel för ull. 

All naturlig ull noppar/luddar, ofta går nopporna att avlägsna för hand, du kan också använda en ullkam.  

Filten är borstad för att bli extra mjuk och fin och det innebär att det kan förekomma lös ull som ligger på ytan. Den kan man plocka, kamma eller rista bort. När man använder filten så uppstår det noppor, det beror på att ullfibrerna inte är helt släta och har en tendens att haka fast i varandra. Bästa sättet att göra ytan mjuk och fin igen är att använda en ullkam eller noppmaskin. Man kan behandla filten upprepade gånger utan att den tar skada, dock ska man undvika att rycka bort nopporna. Ett annat tips är att ånga/stryka filten på medelhög värme för att fixera ullen efter att man kammat den. 

Elektricitet uppstår framför allt i en torr miljö, som t ex i ett uppvärmt hus på vintern, och när olika material kommer i kontakt med varandra för att sedan skiljas åt. Textil är ett icke elektriskt ledande material och därför blir elektricitet som uppstår kvar i produkten tills den leds bort eller neutraliseras på något sätt. Man kan enkelt få bort elektriciteten i en filt genom att återfukta den med vatten. Vattnet kan sprutas på med en flaska eller så kan man använda en tvättlapp. Det går också bra att ånga eller stryka filten på medelhög värme samt att hänga ut och lufta den. Ett annat knep är att dra med ett metallföremål över filten, t ex  en metallgalge, som då fångar upp elektriciteten och leder bort den.

 

PANNBAND

Våra handflätade hajtandspannband tvättar du lättast med en svamp, varmt vatten och lite såpa. Gnugga försiktigt så du inte ‘drar’ i flätningen’ och låt självtorka. Lädret rengör du som du rengör ditt träns/läder med läderolja eller lädertvål. 

 

KLÄDER

I alla våra kläder finns skötselråd att följa. Använd gärna miljövänligt tvättmedel och tvätta måttligt och på låga temperaturer.