HUR DU HITTAR DEN PERFEKTA HUNDSÄNGEN

HUR DU HITTAR DEN PERFEKTA HUNDSÄNGEN

Att få skämma bort de fyrbenta är mer än plikt än en förmån när man är djurägare. Att få se sin älskade hund kura ihop sig på en härlig bädd är belöningen. Här kommer lite tips och råd kring att välja hundsäng till sin fyrbenta älskling.

HUNDENS SÖMNBEHOV

Hunden har ett väldigt stort sömnbehov, studier visar att de sover ungefär 50% av dygnet, 30% går åt att vila och de resterande 20% är de aktiva. Självklart varierar detta mellan olika raser, ålder på hunden och storlek.

I genomsnitt sover/vilar en vuxen hund 12-18 timmar per dygn, medan en valp sover betydligt mer. Detta tros bero på att hundar har väldigt korta perioder av djupsömn, något som rotar sig i deras ursprung från vargen och behovet av att vara på sin vakt. Att hunden får sin vila är väldigt viktigt. Låt den vara när den sover i sin säng, hur söt den än är när den sover!

HUR VÄLJER MAN HUNDSÄNG?

Att välja en säng till sin hund kan vara svårt, speciellt med det stora utbud som finns! Ska den matcha inredningen hemma? Vilken färg passar bäst? Ska den vara rund eller är en kudde bättre? Här nedan kommer lite tips att tänka på när man ska köpa en hundbädd.

Storlek

Generellt vill hunden gärna sova i lite mindre utrymmen. Studera hur din hund sover, sover den ihoprullad, utsträckt eller på något annat sätt? En hundbädd bör vara lite mindre än vad man tänkt, men med plats för hundens sovställning.

Många hundar bäddar gärna innan de lägger sig och sover. Detta är ett djupt rotat beteende nedärvt från deras förfäder. De bäddade för att se till att inga faror fanns på marken, såsom ormar, men och för att skapa en liten grop som skydd för väder och vind. För att se till att hunden kan bädda, eller om man vill göra sängen extra mysig, kan man lägga en pläd i bädden. Pläden kan även användas för att skydda soffan från smutsiga tassar och hundhår. 

Typ

Det finns olika typer av sängar och bäddar för hunden. Allt från kuddar, ombonade sängar till upphöjda sängar. För hundar som gärna sover utsträckta är en kudde ett bra val, medan en rund/oval bädd passar oftast de hundar som sover ihoprullade. En del är nöjda med en filt på golvet, här hittar du flera fina alternativ!

Material och färg

När man köper en ny bädd bör man titta på tvättråden. Att välja en säng som går att tvätta är vårt bästa tips eftersom din älsklings säng enkelt kan hållas ren och fräsch. Sängen bör också ha en bra botten som ger stöd och avlastar kroppen medan hunden sover. 

Hundsängar finns i många olika färger. Hos Get the Gallop hittar du bäddar i olika jordnära toner för att skapa lugn samt för att enkelt kunna passa in dem i ditt hem.

PLACERING AV HUNDSÄNGEN

Att placera ut sängen på en lugn och trygg plats är viktigt. Bädden är en plats för vila, där hunden kan sova och återhämta sig. Så även om hunden absolut inte får sova i mattes och husses säng (men ändå gör det) behöver den en plats på dagen att vila på. Placera bädden någonstans där det inte är allt för mycket rörelse men gärna där hunden ändå kan ha uppsikt över sin flock. Viktigt att tänka på är att har man flera hundar i hemmet bör de ha sin egen säng, även om de helst sover tillsammans. Kanske behövs även en säng för långa dagar i stallet?

Med detta som bakgrund förstår man vikten av en bra sovplats för sin hund. Varför inte skämma bort hunden med en lyxig bädd från Mutts & Hound eller en charmig säng från Sophie Allport!